BYOD: is jouw kantoor klaar om de voordelen te plukken?
Digitale revolutie

BYOD: is jouw kantoor klaar om de voordelen te plukken?

BYOD (Bring Your Own Device) was al een tijdje ‘trending’ in Amerika en wordt nu almaar populairder in Europese kantoren. De voordelen van een BYOD-beleid zijn dan ook onmiskenbaar – voor de goede orde zetten we ze hieronder nog even op een rij – maar om ze te plukken moet je bedrijf wel de nodige maatregelen treffen. Lees hier wat je zeker moet weten!

BYOD drukt de kosten

Multifunctionals zullen altijd standaard aanwezig moeten zijn op de werkvloer – tenzij je er natuurlijk van overtuigd bent dat papierloos werken binnenkort de nieuwe norm wordt – maar andere toestellen zoals laptop of tablet kun je gerust door je medewerkers van thuis laten meebrengen om kosten te drukken. Vergeet dan echter niet om aandacht te besteden aan de beveiliging van deze toestellen om bijvoorbeeld issues met GDPR te voorkomen.

Geen doorloopperiode meer

Werknemers die hun privétoestel gebruiken op het werk, hoeven uiteraard ook geen leerproces meer te  doorlopen. Ze kennen het besturingssysteem in kwestie perfect en zijn meteen helemaal ‘mee’ zonder op de helpdesk te moeten terugvallen.

Respect voor eigen materiaal

“Ach, die heeft de baas toch laten verzekeren” gaat meestal niet op wanneer werknemers op de werkvloer hun eigen mobile devices gebruiken. Met eigen materiaal springen de meesten dan ook extra voorzichtig om. Bovendien volgen ze updates en ander onderhoud veel nauwgezetter op.

Geen BYOD-beleid zonder toestemming

BYOD invoeren op de werkvloer mag wettelijk gezien geen eenzijdige beslissing zijn. Je kunt werknemers dus niet dwingen om hun eigen werkmateriaal aan te kopen en mee te brengen, en andersom mogen zij jou niet de rekening sturen voor hun privétoestellen. Bij wijze van middenweg werken bedrijven die BYOD al toepassen veelal met een onkostenvergoeding. Werknemers krijgen dan een basisbudget om een toestel aan te kopen en leggen zelf het verschil bij wanneer ze een duurder exemplaar willen.

Mobiele printoplossing cruciaal

Door de groeiende populariteit van BYOD neemt de nood aan mobiele printoplossingen toe. Medewerkers, maar bijvoorbeeld ook klanten en andere gasten op het bedrijf, kunnen dan met slechts één druk op de knop printen vanaf hun tablet of smartphone zonder eerst drivers te moeten installeren. Leuk om te weten: Mobile Print is een gratis mobile printing app van KYOCERA en compatibel met zowel iOS als Android.

Wat je zeker moet gelezen hebben