Cloud security: je data veilig opslaan en afdrukken - Kyocera
Data security

Cloud security: je data veilig opslaan en afdrukken

De gevolgen van een datalek zijn vandaag allesbehalve mals. Bedrijven besteden meer aandacht dan ooit aan databeveiliging, en gaan niet over een nacht ijs wanneer ze moeten bepalen waar ze hun kostbare data zullen opslaan. Volstaat een lokale server niet meer voor jouw bedrijf, maar twijfel je of de cloud wel de nodige veiligheidsgaranties biedt? Laat ons je alvast geruststellen: cloud security is geen mythe, zolang je maar weet waarop je moet letten. In dit artikel zetten we enkele belangrijke aandachtspunten op een rij.

Kies voor een veilig wachtwoord(beleid)

Dat medewerkers alleen toegang kunnen krijgen tot de cloud met behulp van een wachtwoord, hoeven we je vast niet uit te leggen. Waan je echter nog niet meteen op het droge: mensen kiezen vaker dan je denkt een wachtwoord dat makkelijk te achterhalen is. Het loont dus zeker om:

  • medewerkers te sensibiliseren over wat een veilig wachtwoord is
  • wachtwoorden regelmatig te (laten) wijzigen
  • te kiezen voor een cloud service provider die twee-factor-authenticatie biedt
  • een wachtwoordmanager-toepassing installeren*

*Tip: er bestaan zowel betalende wachtwoordmanager-toepassingen als gratis tools voor wachtwoordbeheer.

Cloud security staat niet op zichzelf

Cloud security draait om meer dan de cloud alleen. De meeste organisaties die cloud services leveren doen dan wel het nodige om hun cloud afdoende te beveiligen, maar garanderen daarom niet noodzakelijk een veilige verbinding tussen de cloud en jouw bedrijf. Zo’n secure connection is echter wel essentieel om zowel interne als externe datalekken te voorkomen. Veilig via de cloud printen hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn, dankzij oplossingen zoals de KYOCERA’s mobile print app voor Android en iOS-toestellen.

Print & Follow

Op het werk iets printen terwijl je nog in de wagen zit? Dankzij de cloud kan het perfect, maar medewerkers die zich eraan wagen, riskeren wel dat hun documenten door nieuwsgierige collega’s worden gelezen terwijl zijzelf nog in de file staan. Om dat veiligheidsrisico de kop in te drukken, opteer je het best voor multifunctionals die compatibel zijn met Print&Follow-technologie. Documenten rollen dan pas uit het toestel wanneer de opdrachtgever zich persoonlijk op een deze multifunctional identificeert.

 

Lees ook: Alles over GDP-conform printen en scannen

Wat je zeker moet gelezen hebben