Smart workspaces maken werknemers 5 keer gelukkiger
Document solutions

Smart workspaces maken werknemers 5 keer gelukkiger

Het is geen geheim dat gelukkige werknemers beter presteren dan mensen die zich elke dag met tegenzin naar kantoor slepen. De ene hecht vooral waarde aan een mooi salaris, de andere aan een boeiend takenpakket of leuke collega’s. Maar wist je dat ook de manier waarop je werkvloer is ingericht het geluksgevoel van je medewerkers aardig beïnvloedt? Almaar meer bedrijven toveren hun kantoren niet toevallig om tot een smart workspace. Ontdek snel wat dat precies inhoudt en waarom ook jij er meteen werk van zou moeten maken.

Lees ook: Veel licht, lucht en een stukje cloud: de beste kantoorindeling

Wat is een smart workspace?

Beeld je een typische kantooromgeving uit de jaren tachtig in. Mastodonten van archiefkasten in elke hoek, hier en daar een flikkerende tl-lamp aan het plafond en vooral: medewerkers die van negen tot vijf elk in hun eigen hokje achter hun scherm gekluisterd zitten – en geen flauw idee hebben van wat hun collega’s die aan hetzelfde project werken, eigenlijk mee bezig zijn.

Stel je nu het totáál tegenovergestelde voor en je weet precies wat een smart workspace is. Het is er heerlijk gezellig toeven, met een open plan (maar ook ‘bubbles’ voor wie er behoefte aan heeft), voldoende ontspanningsruimte en veel natuurlijke lichtinval. Maar vooral: in de smart workspace zijn werknemers veel gelukkiger, omdat iedereen er de vruchten plukt van de cloud en een digitaal archief.

5 voordelen van een smart workspace

  1. We haalden het eerder al aan: een aangenaam interieur met veel natuurlijk licht doet wonderen voor het gemoed.
  2. Een open plan dat ook letterlijk ruimte voor ontspanning voorziet, moedigt gezellige babbels onder collega’s aan, bevordert de teamgeest en gaat vereenzaming tegen.
  3. Thuiswerken? Geen probleem! Kantoren die als een smart workspace zijn ingericht, verspillen geen tijd meer door collega’s die in de file staan. Medewerkers vinden op hun beurt dan weer makkelijker een goede balans tussen hun werk en privéleven. Met dank aan de cloud!
  4. Dubbel werk, omdat verschillende mensen op verschillende versies van eenzelfde bestand werken, komt niet voor in een smart workspace. Ook daar zit de cloud weer voor iets tussen.
  5. Zou jij graag jaren gestudeerd hebben of ervaring hebben opgebouwd om vervolgens elke week uren kwijt te spelen aan taken die perfect geautomatiseerd kunnen worden? Je medewerkers evenmin. Gelukkig gaan smart workspaces hand in hand met document management systems (lees: automatisch scannen en opslaan, geautomatiseerde goedkeuringsworkflows instellen, … wordt een fluitje van een cent).

Waar wacht je nog op? Aan de slag!

Zelf een smart workspace inrichten? Uitstekend idee! Maar wees wel op je hoede voor deze drie veelgemaakte fouten.

Wat je zeker moet gelezen hebben