Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in. We sturen u een e-mail met instructies voor het opnieuw instellen van uw wachtwoord. Als u uw gebruikersnaam bent vergeten, geen e-mail hebt ontvangen om uw wachtwoord opnieuw in te stellen of hulp nodig hebt, neem dan contact op met Kyocera Document Solutions Belgium.
Als u een correcte e-mailadres uit onze database hebt ingevoerd, zullen we reageren in ...
U kunt een nieuw account aanvragen door uw gegevens door te geven aan Kyocera Document Solutions Belgium. Na goedkeuring sturen we u een tijdelijk wachtwoord per e-mail.
Momenteel is deze toegang voorbehouden voor partners en medewerkers van Kyocera Document Solutions. Houd er rekening mee dat uw lokale extranet nog steeds beschikbaar en toegankelijk voor u is via de onderstaande knop.
Nog voordat de coronapandemie uitbrak, was de manier waarop we werkten, al snel aan het veranderen. Markten en consumenten verwachtten toen al van ondernemingen dat ze steeds mobieler werkten en steeds flexibeler op hun vragen inspeelden.
COVID-19 heeft de regels van dat spel niet veranderd: het virus heeft het spel zelf volledig overhoop gehaald. Tal van ondernemingen, en dan vooral startups en op hightech gerichte bedrijven, hebben de afgelopen jaren al grote stappen gezet op het vlak van bedrijfsmobiliteit en het telewerkconcept. De meeste andere sectoren - en dan vooral de zogenaamde ‘traditionele’ sectoren (zoals de banksector, de financiële sector, de onderwijssector en de maaknijverheid) - boden echter nog veel weerstand tegen een overgang in de richting van mobiliteit en telewerk. En net op het moment dat het er vooral op aankomt om kalm te blijven, heerst daar nu een lichte vorm van paniek.
Veel van die ondernemingen waren gewoonweg niet klaar voor de plotse nood aan flexibiliteit en wendbaarheid terwijl het virus het ene land na het andere overspoelde. Zij zagen zich verplicht om haastig een strategie voor telewerk uit te werken - een aanpak die de afgelopen jaren in feite al geleidelijk aan in de bedrijfscultuur had moeten doorsijpelen.
Werknemers kregen laptops of computers mee naar huis, waardoor de veiligheid van de gegevens en de informatie van het bedrijf van de ene op de andere dag van één veilige plaats werd verspreid over een arena waar de risico’s spectaculair groter zijn. Dit soort paniekverhalen klinkt natuurlijk als muziek in de oren van hackers.
Hackers weten immers maar al te goed dat het volstaat om één zwakke schakel in de beveiligingsketen te vinden om nooit eerder vertoonde schade aan te richten. De verantwoordelijkheid om de veiligheid van de gegevens van een organisatie te verzekeren, ligt nu in de handen van elke individuele medewerker die van huis uit werkt. Hierna bekijken we de belangrijkste bedreigingen waarmee telewerkers worden geconfronteerd en vertellen we ook hoe die bedreigingen kunnen worden aangepakt.
Entrepreneur.com meent dat er twee soorten bedrijven bestaan: “Bedrijven die lekken in hun beveiligingssysteem hebben ontdekt en bedrijven die nog niet weten dat hun
bedrijfsinformatie naar buiten is gelekt.”
Aan datalekken is tegenwoordig niet meer te ontkomen, maar dat betekent niet dat we dit zomaar moeten aanvaarden. Het vermogen van een bedrijf om de overstap naar een mobielere manier van werken te beheren zonder dat dit ten koste gaat van de beveiliging van de gegevens, zal bepalen of het tot de groep van de winnaars in het digitale tijdperk zal behoren. Wie volop blijft inzetten op groei en daarna aandacht besteedt aan de veiligheid, zal uiteindelijk het onderspit delven.
Volgens een studie van Gemalto zou 66 % van de ondervraagde consumenten geen zaken doen met een onderneming waarvan gevoelige informatie aan beveiligingsrisico’s wordt blootgesteld. Het evenwicht vinden tussen een maximale mobiliteit en een maximale beveiliging is daarom een van de grootste uitdagingen voor de ondernemingen die in de huidige omstandigheden blind varen.
Bedrijven moeten een duurzame benadering ontwikkelen die inspeelt op de vraag om wendbaarder en flexibeler te werken zonder dat de beveiliging daaronder lijdt. Zolang dat niet gebeurt, zullen velen telewerk blijven beschouwen als een noodmaatregel en niet als een deel van het DNA van een organisatie.
Telewerken is een groeiende trend. Download het e-book en ontdek waarom uw organisatie dergelijk beleid nodig heeft.
Bewaak uw cyberbeveiliging, creëer een ideale balans tussen werk en privé en creëer een consistent thuiswerk-beleid.